Fundacja Jelenia Góra; Moja Fundacja; Pomaganie Jelenia Góra

Hejt – obraźliwy lub agresywny komentarz zamieszczony w internecie.

Jako fundacja często współpracujemy z młodzieżą, dlatego  zjawisko to nie jest nam obce.

Skąd pomysł na taki projekt? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wiemy doskonale, że każdy z nas jest inny, różnimy się pod wieloma względami. Różnią nas poglądy, wygląd czy osiągane wyniki w nauce. Każdy z nas ma prawo do tych różnic. Niestety nie każdy to rozumie. Nie każdy wie jak zaakceptować odmienność innych. Dlatego właśnie „SZKOŁA BEZ HEJTU” ma na celu pomóc młodzieży to zrozumieć.

Przy współpracy ze szkołami z naszego regionu, przeprowadzimy szereg prelekcji na temat „HEJTU”, ale przede wszystkim pokażemy jak sobie z nim radzić. Z naszej akcji skorzystają nie tylko Ci, którzy zostali zaatakowani ale także Ci, którzy atakują. Pokażemy, że narastający bunt można wyrazić w wieloraki sposób. Pokażemy, że w szkole każdy może czuć się bezpiecznie.

W chwili  obecnej wcielamy nasz plan w SP. nr 13 w Jeleniej Górze, gdzie dzięki kreatywności naszego kolegi Mariusza. Zrealizujemy nie tylko wykład na temat zagrożeń związanych z „hejtowaniem”, przygotowaliśmy mur otaczający szkołę do tego, by dzieci w każdej chwili mogły wyrazić znajdujące się w nich emocje. Walka z hejtem w dużej mierze polega na kontrolowanym wyrzucaniu z siebie emocji.

Szkoła bez hejtu

W dniu 10.06.19 - akcja z murem została zakończona - dzieci dostały pomarańczowe sznurówki - teraz już wiedzą jak reagować na hejt w sieci - wpisać #jestnaswięcej i tak pozostawić zbędną dyskusję. To jednak nie koniec naszych działań. Czekamy na wyniki i opracowanie ankiet oraz szykować będziemy plan na przyszły rok szkolny.